Scheenbeschermers: Verplicht of niet?

20070727 - De FIFA regels schrijven voor dat het dragen van scheenbeschermers bij voetbalwedstrijden verplicht is en behoren tot de verplichte standaarduitrusting van een speler. Bij een overtreding van deze regel wordt het spel niet onderbroken. Op last van de scheidsrechter moet hij het veld verlaten en zijn uitrusting in orde brengen. Bij een volgende spelonderbreking controleert de scheidsrechter of alles oké is en dan mag de speler het speelveld weer betreden. Weigert de speler het speelveld te verlaten: gele kaart. Weigert de speler zich te voorzien van scheenbeschermers dan kan de scheidsrechter de speler met verder meespelen verbieden.

Hoe zit dat nu bij de amateurvereniging GVAV-Rapiditas?

Scheenbeschermers zijn bedoeld om het inwerkende geweld op het onderbeen te verminderen. Het risico op botbreuken wordt hiermee sterk verkleind. Bij GVAV-Rapiditas is het spelen met scheenbeschermers om die reden verplicht gesteld. Scheidsrechters en trainer/coaches hebben van ons de bevoegdheid om de speler en speelverbod op te leggen als niet aan die voorwaarde wordt voldaan. Voorts adviseren wij om pupillen met voetbalschoenen te laten spelen met zoveel mogelijk noppen om hiermee eventuele schade aan enkel- en kniegewrichten te voorkomen. Het spelen met metalen noppen (vaak schroefnoppen) raden wij sterk af en kunnen schade toebrengen aan anderen (vooral door braamvorming). Het spelen met ringen,(hals)kettingen en oorbellen is verboden omdat het letsel kan veroorzaken bij anderen.


Website GVAV passert de 500.000 bezoekers!

20070725 - Onze website www.gvav.nl heeft al meer dan 500.000 bezoekers getrokken. Al eerder hebben we gemeld dat van alle voetbalclubs in Nederland de GVAV-site op de 12e plaats stond. Dat is een prachtig resultaat dat vooral te danken is aan de beide beheerders Bert Smit en Ronald Senechal en natuurlijk de leveranciers van informatie. Het is allemaal een paar jaar geleden begonnen. Het vertrouwde clubblad verscheen altijd één keer per veertien dagen. Het krantje werd aanvankelijk met behulp van een stencilmachine geproduceerd en in het clubhuis door een aantal trouwe leden bladzijde voor bladzijde gekoppeld en door eigen bezorgers bij de leden thuisbezorgd. Later werd het clubblad jarenlang door Copy’76 in steeds verbeterde versies gemaakt en nog steeds bezorgd door een min of meer vaste ledengroep. Een paar jaar geleden werd het clubblad één keer per maand uitgegeven. Toen het bestuur de leden voorstelde om het clubblad te vervangen door een infobulletin dat nog maar 2 of 3x per jaar zou verschijnen, waren er nogal wat protesten en dat was ook best te begrijpen. Maar de elektronische snelweg kreeg steeds meer grip op GVAV, alle nostalgie ten spijt. De penningmeester ging aan de slag om het gehele ledenbestand te automatiseren en digitaal te maken, gevolgd door de invoering van de spelerspas. Het was een zeer arbeidsintensieve klus, die hij nagenoeg in zijn eentje klaarde. Het bestuur moest bewijzen dat met de invoering van een eigen website, daarbij sterk ondersteunt door Nieuwstv (256) met tien eigen pagina’s, dat het clubblad vergeten mocht worden. Een gemakkelijke klus was dat niet. Veel teams bij GVAV openden ook een eigen teamsite en vaak met succes. Slechts een handjevol mensen doen vrijwel dagelijks hun best de site van steeds nieuwe informatie te voorzien. Het grote aantal bezoekers bewijst dat we er tot nu aardig in geslaagd zijn er een succes van te maken, maar we zijn er nog lang niet en daar zijn we ons heel goed van bewust. Er moeten veel meer regelmatige leveranciers komen die informatie geven via onze site en het redactieteam verdient uitbreiding. De verdere mogelijkheden zijn vrijwel onbegrensd.


Bijdrage GVAV in Sportief Perspectief gehonoreerd!

20070713 - Wethouder Peter Verschuren wil meer gaan doen aan de armoedebestrijding in de stad Groningen. Maar liefst 14% van de stadjers leeft onder de armoedegrens. In juni 2007 nodigde Verschuren enkele sportorganisaties uit om te overleggen wat sportverenigingen

zouden kunnen bijdragen om hier verbetering in aan te brengen. Het bestuur van GVAV-Rapiditas had vooraf plan bedacht dat de titel "Sportief perspectief in de stad Groningen" meekreeg.

Het idee van GVAV-Rapiditas komt er op neer dat gedurende één jaar pupillen, junioren en senioren die tot de doelgroep behoren, zonder kosten bij ons kunnen voetballen in verenigingsverband. Het maximum is gesteld op vijf en twintig. Daar staat tegenover dat ouders/verzorgers van pupillen en junioren bereid moeten zijn een vrijwilligerstaak bij GVAV-Rapiditas op zich te nemen. Ook wordt een sportproject ontwikkeld om de mentale weerbaarheid van de deelnemersgroep te vergroten (gedragsregels, verenigingsdisciplines, enz.). Het project wordt na een jaar geëvalueerd en als het succesvol blijkt te zijn kan het worden gebruikt door andere sportverengingen in de stad en misschien ook daarbuiten.

Intussen is op 12 juli 2007 bekend geworden dat de gemeente Groningen het project graag in uitvoering wil zien en is bereid de totale kosten (€ 12.500) voor een jaar te subsidiëren. Het project moet nog verder worden uitgewerkt.

Vrijwilligers voor de projectgroep Sportief Perspectief gevraagd!            

Het ligt in onze bedoeling dit project te integreren in het bestaande participatie- en integratieproject allochtonen van GVAV. Daarom zoeken wij enkele nieuwe mensen binnen de projectgroep die hieraan willen bijdragen. We willen in september 2007 beginnen met de verdere voorbereidingen. Voor meer informatie en aanmeldingen zijn Ulfert Molenhuis, Joop Top en Wim Klein graag bereid nadere informatie te verstrekken.


GVAV-bestuur praat mee over het vrijwilligersbeleid

20070706 - De nieuwe wet WMO (wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) schept ook verplichtingen voor gemeenten om iets te doen aan de ondersteuning van vrijwilligerswerk. De gemeente Groningen heeft een discussienota voor vrijwilligerswerk vastgesteld. De wethouders van Schie en Visscher hebben bijeenkomsten georganiseerd om met diverse organisaties die met vrijwilligers werken in gesprek te gaan. Op 5 juli 2007 was GVAV hierbij aanwezig en vertegenwoordigde bestuursvoorzitter Ulfert Molenhuis GVAV-Rapiditas. Bij GVAV zijn ongeveer 180 vrijwilligers actief. Wij hebben gepleit voor:

  • Een betere acquisitie van de vrijwilligerzaak van Stiel (vacaturebank voor vrijwilligers) en anders deze bank opheffen omdat de resultaten minimaal zijn.
  • Inzet van werkelozen voor vrijwilligerswerk bij verenigingen
  • niet korten op vergoedingen van uitkeringsgerechtigden voor vrijwilligerswerk
  • Regelgeving verminderen
  • deel van schoolverlaters die nog geen werk hebben overhevelen naar vrijwilligerswerk in plaats van tewerkstelling bij de DSW.
  • Ouders van allochtonen meer stimuleren om vrijwilligerswerk te doen
  • Vrijwilligerswerk bij verenigingen voor de inzet van maatschappelijke stage die in 2008 wordt ingevoerd
  • Een financiële bijdrage van de gemeente aan verenigingen om éénmaal per jaar iets leuks voor alle vrijwilligers te kunnen organiseren binnen de eigen vereniging.

nach oben